Ekologisesti kestävien tapahtumien järjestäminen Tornionlaaksossa on mahdollisuus, johon kannattaa panostaa. Kestäviä tapahtumatuotantoja tukemaan on Leader-hankkeessa laadittu Kestävien tapahtumien Tornionlaakso -opas, joka julkaistaan nyt Outokairan sivuilla!
Toissa kesänä Ylitornion Aavasaksalla järjestettiin Aawastock-festivalin yhteydessä Kestävää tapahtumamatkailua -seminaari, jonka tarkoitus oli herättää keskustelua tärkeän kestävyys-teeman ympärille.
– Kesän 2022 Aawastock oli pilotointikohde kestävän tapahtuman järjestämiselle, kertoo Karolina Ajanki, Aawastock-tapahtuman tuottaja ja toinen Kestävää tapahtumamatkailua -hankkeen vetäjistä.
Tommi Lantto, hankkeen toinen vetäjä ja Aawastockin promoottori, kertoo Aawastockin valikoituneen pilotoinnin kohteeksi siksi, että Aavasaksan Kruununpuistoa esitetään luonnonsuojelukohteeksi.
– Heräsi ajatus, että miten pystymme kestävästi järjestämään tapahtumia tulevalla luonnonsuojelualueella.
Hanketta rahoitti Outokaira tuottamhan ry ja hallinnoi Ylitornion kunta.
Lisää keskustelua tapahtumien kestävyydestä
Kestävää tapahtumamatkailua -hankkeen tarkoituksena oli tunnistaa, mitä kestävyys voi tapahtumien järjestämisessä pitää sisällään, sekä herättää tästä keskustelua. Karolinan mukaan tavoitteissa onnistuttiin, sillä keskustelua heräsi laajasti mediaa myöten.
– Niin tapahtumajärjestäjät kuin -kävijät haluavat toimia nykyään vastuullisesti. Kestävä kehitys on varmasti toimintaa ohjaava arvo, joka tulevaisuudessa vahvistuu entisestään, Karolina toteaa.
– Tavoitimme hyvin myös nuoria somessa. Siellä jaossa ollut festarietiketti meni selvästi perille, sillä tapahtuman jälkeen ei löytynyt luonnosta yhtä paljon roskia kuin aiempina vuosina, lisää Tommi.
Ajatus kestävän tapahtumatuotannon oppaasta lähti Karolinan sanoin syntymään intuitiivisesti.
– Tuntui luontevalta kirjoittaa ajatukset ja keskustelut tällä tavalla auki ja jaettavaksi, Karolina pohtii.
Hankkeen lopputuotoksena syntyi lopulta Kestävien tapahtumien Tornionlaakso -opas. Karolina myöntää oppaan levittämisen olleen haasteellista hankkeen päättymisen jälkeen. Opas kaipaisikin Karolinan ja Tommin mielestä lisänäkyvyyttä. Opas on nyt luettavissa Outokairan sivuilla. Linkin julkaisuun löydät artikkelin lopusta.
Tornionlaaksossa haasteita ja potentiaalia tapahtumien järjestämiseen
Karolina ja Tommi uskovat, että kestävyys teemana koskettaa pohjoisen ihmisiä.
– Meillä on täällä pohjoisessa paljon luontoa, jota suojata. Samaan aikaan meillä on myös paljon haasteita siinä, miten tehdä kestäviä tapahtumia, kun etäisyydet ovat niin pitkät, tapahtumien infrastruktuuri pitää usein tuoda kauempaa, valmiita rakenteita esimerkiksi kierrättämiselle ei aina ole ja julkiset liikenneyhteydetkin voisivat olla parempia, mainitsee Karolina.
– Raideliikenteessä olisi Tornionlaaksossa potentiaalia, jos junat pysähtyisivät pienemmille asemille tapahtumien aikana, sanoo Tommi.
Karolinan mukaan on silti tärkeää tuoda tapahtumia Tornionlaaksoon, jolloin saadaan nauttia paikallisesta osaamisesta ja kulttuurisesta pääomasta. Samalla pystytään laajentamaan alueen matkailusesonkia ja matkailijoiden viipymiä. Tapahtumat tarjoavat lisää toimintaedellytyksiä matkailualallekin.
– Tornionlaaksossa onnistuu järjestää pienempiä tapahtumia, erityisesti urheilu- ja aktiviteettitapahtumiin on mahtavat olosuhteet! Majoituskapasiteettikin kasvaa, joten tilaa on tulla.
Karolina kehuu myös paikallisten ihmisten halukkuutta olla mukana tekemässä tapahtumia.
– Tornionlaaksossa on kulttuuriyhteisöjä ja -toimijoita molemmin puolin rajaa. Tornionlaakson tapahtumissa kulttuuritarjonta voikin tukeutua osittain tai kokonaan paikallisuuteen.
– Ekologisen kestävyyden saavuttamiseksi työtä varmasti riittää kaikilla tasoilla ja toimialoilla. Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys ovat kestävän kehityksen ulottuvuuksia, jotka voivat parhaimmillaan toteutua meillä vähän kuin itsestään, Karolina huomauttaa.
Kaksikon mukaan on tärkeää, että Leader-hankkeen avulla onnistuttiin herättämään keskustelua Tornionlaakson tapahtumien kestävyydestä.
– Kun seuraavan kerran Aawastock järjestetään, niin tiedetään, miten voidaan toimia ympäristöä kohtaan kestävämmin. Jo pienillä teoilla voimme vähentää tapahtumien ympäristökuormaa, he muistuttavat.
Tutustu Kestävien tapahtumien Tornionlaakso oppaaseen (linkki pdf-tiedostoon).
Oppaan sisällöntuotanto ja taitto: Lukulamppu Oy, Kaisa Lämsä.
teksti: Johanna Asiala
kuvat: Aawastock-festivaali 2022, Matias Partanen