KATSO KAUKAA – NÄE LÄHELLE
Ohessa kuvallisia esimerkkejä Outokairan Leader-rahoituksen saaneista investointi-, kehittämis- ja yrityshankkeista vuosina 2007–2013.
Investointihankkeita 2007-2013 Kehittämishankkeita 2007-2013 Yrityshankkeita 2007-2013
Katso kaukaa – näe lähelle
Katso kaukaa – näe lähelle on Outokairan oma tiedonvälityshanke. Usein ihaillaan muualla tehtyjä asioita, mutta ei huomata, millaisia asioita on omassa lähiympäristössä tehty. Eikä kaikki ole aina siitä huomaamisesta kiinni, vaan ei yksinkertaisesti tiedetä, mitä toiset ovat tehneet. Outokaira julkaisi keväällä 2013 Outokairan sanomat -lehden. Lehti sai aikaan ennennäkemätöntä kiinnostusta toimintaa kohtaan. Tiedon välitys siis toimi.
Nyt tällä hankkeelle, jonka tuotoksena on siis uusi lehti sekä hankkeita esittelevät nettisivut, mennään vielä astetta syvemmälle. Lehden voit lukea tästä Outokairan Sanomat 2014
Nettisivuilla esitellään valokuvien avulla kymmeniä Outokairan rahoittamia hankkeita, ei kuitenkaan aivan kaikkia. Hankkeet on jaettu yrityshankkeisiin, kehittämishankkeisiin ja investointeihin. Investoinnit ovat siis jonkun järjestön tai vastaavan yleishyödyllisiä investointeja. Kehittämiset taas ovat yleishyödyllistä kehittämistä, jota ovat toteuttaneet alueen järjestöt, kunnat, oppilaitokset tai Outokaira itse. Yrityshankkeita ovat yritysten hakemat investointiavustukset tai kehittämisavustukset. Yrityksille avustukset ovat huomattavasti pienenmpiä kuin yleishyödylliseen toimintaan.
Kun esittelyissä puhutaan Leader-avustuksesta, sisältää se Euroopan Unionin, Suomen valtion ja Outokairan alueen kuntien toimintaan osoittaman rahan.
Kuvat: Hankkeiden toteuttajia sekä Kari Arontie
TOTEUTTAJA:
Outokaira tuottamhan ry.
HANKE:
Katso kaukaa – näe lähelle
TUEN MUOTO:
Tiedonvälityshanke
TOTEUTUSPAIKKA:
Koko Outokairan alue eli Tornio, Ylitornio ja Pello
HANKKEEN RAHOITUS:
Hankkeen kustannusarvio on 44 400€. Hankkeelle on saatu 100 %:n Leader-avustus
Miten tehtiin?
Päätettiin tehdä lehti jokaiseen talouteen sekä kuvalliset nettisivut. Nettisivujen teknisen toteutuksen sekä lehden teki Mainostoimisto Seven-1. Valokuvia saatiin hankkeilta, omasta takaa sekä valokuvaajalta. Valokuvaaja Kari Arontie astui kehiin siinä vaiheessa, kun huomattiin hankkeen varsinaisen tekijän, toiminnanjohtaja Anne Anttilan kävelevän kyynärsauvoilla. Eli eipä hän paljon voinut kierrellä hankkeissa;(
Toiminnanjohtaja kirjoitti valokuvaajalle ”käsikirjoituksen” siitä, mitä kussakin hankkeessa on tehty. Kahvinkeittimiä, pellettipoltinta, traktori, frisbeegolfrata, ulkoilureitti, kylätalojen korjauksia ja laajennuksia, kylän uusi kööki, sorkanhoitoparsi, matkailurakennus, vanhan talon kunnostus, countrypub jne. Sitten piirreltiin kartalle paikat. Loppu onkin historiaa ja nähtävillä näillä sivuilla.
Valokuvaaja oli tehtävästä niin mielissään, että totesi joskus ihan harmittavan, että tästä vielä maksetaan. Niin mukavaa oli käydä kohteissa ja tavata iloisia ihmisiä, jotka innolla esittelivät tekemisiään. Extrana oli vielä se, että hän sai tutustua hienoon Outokairan maaseutuun, johon muutoin ei olisi päässyt ”sisälle”.
Toimistosihteeri Hilkka Konttaniemi pienensi kuvia, joita hankkeet lähettivät ja toiminnanjohtaja työsti niistä kuvakertomukset nettiin. Nettiaineistosta valittiin myös lehteen tulevat jutut. Lehteenhän ei millään saatu sopimaan kaikkia hienoja hankkeita, vaan siihen valikoitui edustava otos erilaisia hankkeita. .
Niin, valokuvaajan kuvista tehdään vielä kuvakertomus, joka liitetään niin nettisivuille kuin myös jaettavaan muistitikkuun. Tikkuun tulee myös lehti. Kätevää!
Kuvia hankkeiden varrelta